Linux Tricks and Techniques

For Linux Experts

Use the website for easy leaning of Linux

Monday, 25 July 2016

HP Data Protector Interview Questions



Data Protection Questions & Answers


Data Protector is a backup tool which helps us to take the backup of all the production servers configured in the Data Protector. Some time we may get some backup failure and there are number of reasons for the failure like device not found, device is busy, timeout error, can-not backup segment, tape is faulty etc. These errors need to be resolved by the backup team either from the command line or directly in the DP tool.  It looks simple but is a critical and very important task need to be done in any organisation in case of any system crash or any failure. Some of the interview questions relted to DP are as below:




1. Data protection is required to recover from
a. Disk/System failures
b. Software corruption through virus
c. Human errors
d. All the above
View Answer
Answer:d


2. The challenges for data protection are
a. Taking care of the old data
b. Backing up the dynamic data
c. All the above
View Answer
Answer:b


3. Name the mechanism which provides the highest level of data protection
a. RAID 0
b. RAID 1
c. RAID 6
View Answer
Answer:c


4. Which statements are true w.r.t SMART disks
a. Detect and correct the errors that occur because of failure
b. Monitors the disk at regular intervals
c. Provides information on the disk failures in advance
d. a and b
e. b and c
View Answer
Answer:e



advertisements
5. The drawback of data mirroring is
a. Backing up the data
b. Performance degradation
c. Difficulty involved in configuring the mirrored volume
View Answer
Answer:b


6. With reference to Volume Manager, is the following statement TRUE or FALSE under specific configuration?
– Volume manager provides protection against multiple disk failures
a. True
b. False
View Answer
Answer:a




7. Which are all the statements valid statements w.r.t volume manager
a. Achieve protection against single/multiple disk failures
b. Sustain system/node failure
c. Get better performance compared to using individual disk
d. All the above
View Answer
Answer:d


8. Point out the false statement. Volume can
a. Span across different partitions/disks
b. Span across different disk arrays
c. Be created on tape device
d. Be a shared volume
View Answer
Answer:c



advertisements
9. Identify the correct statements w.r.t. Journal File System (JFS)
a. JFS keeps pointers to all the stale data
b. While recovering data on a system, JFS helps in quicker recovery
c. All the above
View Answer
Answer:b


10. In a clustered volume manager scenario, identify the incorrect statement
a. All the nodes in the system will have access to shared volumes
b. Only a set of nodes will have access to shared volumes
c. All the nodes will be allowed to write data to the shared volume
View Answer
Answer:b

Thanks

No comments:
Write comments